Support: +31 (0)43 450 0070

Contact |

64Bits Webhosting

Remote Exploit GHOST

Geplaatst op 28-01-2015 om 10:00

Veel bekende Linuxdistributies zijn vatbaar voor een bug in de GNU C Library die een buffer overflow kan veroorzaken. Kwaadwillenden kunnen zowel lokaal als op afstand de kwetsbaarheid misbruiken, zo waarschuwen beveiligingsonderzoekers van Qualys.

De onderzoekers kwamen de bug tijdens een audit op het spoor. Ze troffen de kwetsbaarheid aan in een functie van GNU C Library, kortweg glibc. Daardoor konden de beveiligingsonderzoekers malafide code uitvoeren, zo schrijven ze dinsdag.

Qualys beweert dat de impact van de bug, die ze 'Ghost' noemen, enorm is. Veel bestaande Linuxdistributies zijn namelijk kwetsbaar. Het gaat onder meer om Debian 7, Red Hat Enterprise Linux 6 en 7, CentOS 6 en 7 en Ubuntu 12.04. Die distro's worden onder meer gebruikt voor het in de lucht houden van maildiensten, websites en andere belangrijke toepassingen.

De bug zou er volgens Qualys vijftien jaar geleden in zijn geslopen. De glibc-ontwikkelaars zouden het lek twee jaar geleden hebben gedicht, maar opmerkelijk genoeg voerden niet alle organisaties achter de Linuxdistributies de softwarepleister door. De bug stond namelijk niet als kwetsbaarheid bekend.

De beveiligingsonderzoekers hebben inmiddels een exploit ontwikkeld die op een Exim-mailserver is gericht. De exploit omzeilt bestaande beveiligingen op zowel 32- als 64-bit-apparaten. Binnenkort brengt Qualys de exploit uit als module voor de populaire Metasploit-hackerstoolkit.

Bron: Tweakers.net