Support: +31 (0)43 450 0070

Contact |

64Bits Webhosting

Dockerhosting

Dockerhosting, anders denken, meer bereiken

Docker Hosting is een system gebaseerd op het opsplitsen van functionaliteit van je website of applicatie.
De meeste mensen beginnen hun website op shared hosting. Hierbij delen zij hardware resources zoals CPU en RAM met een groot aantal andere mensen. Het grote voordeel is dat het gemakkelijk voor de klant is: Je website, database en je goodies staan allemaal bij elkaar. In de praktijk merk je bij ons niet dat er andere mensen gebruik maken van dezelfde shared hosting omgeving omdat wij voldoende resources ter beschikking stellen. Het 'delen van resources' heeft ook direct zijn invloed op de prijs van een hostingpakket. Die kan namelijk laag worden gehouden zolang er genoeg gebruikers van de hardware zijn.

Naarmate je site groeit (meer content, meer bezoekers, meer geavanceerde functies, meer privacy wensen, etc) kan het zijn dat shared hosting niet meer voldoende is. De logische vervolgstap is dan een eigen server of vps. Indien je geen rekening meer hoeft te houden met andere gebruikers, kun je een eigen vps laten configureren zoals je zelf wilt. Je kunt zelfs besluiten om meerdere vpsservers te nemen en je website (html, css, php) en database (mysq) te verdelen over 2 of meer servers. Dat heeft performance voordelen omdat je meer resources hebt, maar komt ook de beveiliging ten goede. Echter, zodra je meerdere vpssen in gebruik gaat nemen met een speciale taak zoals webserver of databaseserver dan kun je die vpssen niet meer (gemakkelijk) voor iets anders gebruiken. Meestal is dat geen probleem, maar zodra je wat redundantie wilt dan wordt het al snel een complexe oplossing. Let wel! Er zijn erg goede argumenten om dit wel te doen, maar deze pagina gaat over Docker...

Docker to the rescue!

Docker maakt ook gebruik van meerdere vpssen. Minimaal 3 zelfs. De denkwijze van een Docker oplossing is als volgt:
Stap 1 is het opslitsen van je website of applicatie in kleinere onderdelen. Zo splits je niet alleen je webserver en database, maar ook je resource vretende PHP verwerking, cache onderdelen, misschien zelfs je cronjobs, in allemaal losstaande services en deze kun je allemaal limiteren in CPU en RAM gebruik.

Stap 2 is dat je deze services onder het Docker systeem gaat starten. Je kunt (in principe) zoveel webservices of cacheservices e.d. starten als je nodig denkt te hebben en Docker zorgt dat deze gelijk verdeelt worden over het aantal vpssen in je Docker omgeving.

Nu stel dat 1 van je vps servers crasht. In een traditionele omgeving zou je website dan offline zijn (zonder database ook geen website tenslotte). Maar omdat Docker een kopie draait op de vpssen die niet gecrashed zijn, blijft je website online. Dat geeft ook direct aan wat je kunt doen om snel een eenvoudig meer resources voor je website te krijgen: voeg gewoon een extra vps aan je Docker omgeving toe en je kunt die extra resources ook direct gebruiken.

Voor vrijblijvende informatie kunt u altijd contact met ons opnemen!